Iin Wanha Hamina

Ruustinnan reitti


Iin historiaa ja kulttuuria esittelevä Ruustinnan reitti on kaunis kävely- ja virkistysreitti Iijoen rannalla. Noin 2 km pituinen esteetön reitti kiertää Iin historiallisesta Wanhasta Haminasta Taidekeskus KulttuuriKauppilaan – ja toisin päin.

Ruustinnan reitin varrelta kulkija löytää punaisia opastauluja, jotka kertovat Iin menneisyydestä ja tulevaisuudesta, perinteisistä elinkeinoista, taiteesta, ihmistä ja luonnosta. Taulut paljastavat muu muassa sen, missä sijaitsi Iin puinen hyppyrimäki ja kuka oli leskiruustinna Margareta, joka on toiminut reitin nimen innoittajana.

Ruustinnan reitiltä löytyvät myös Pohjoisen ympäristö- ja veistotaiteen ART Ii Biennaalin ympäristötaideteokset, jotka ovat nähtävillä ympäri vuoden. Kaikki reitin 17 ympäristötaideteosta on valmistettu 10-päiväisen työpajan aikana taiteilijoiden ja iiläisten voimin. Osa teoksista on sijoitettu kesällä 2012 avattuun Iin ympäristötaidepuistoon, joka on reitin puolessa välissä. Puistoalueelta löytyy taideteosten lisäksi onki-, kivenheitto- ja eväspaikat.

Reitin toisessa päässä sijaitsee Taidekeskus KulttuuriKauppila, joka järjestää joka kesä laajan kutsunäyttelyn, taidetyöpajoja sekä ulkoilmakonsertteja. Taiteesta kiinnostuneet voivat vierailla kesäkautena myös KulttuuriKauppilan kotitaiteilijoiden ateljeissa sekä kansainvälisen residenssitaiteilijan työhuoneella.