Iin Wanha Hamina

Kotiseutunäyttely

Museon kotiseutunäyttely on esillä vanhassa viljamakasiinissa, joka vuodelta 1862. Museoksi rakennus muutettiin 1950-luvulla. Viljamakasiinien ajoista ovat vielä muistona viljalaarit ja rakennuksen kaksinkertaiset hirsiseinät, jotka estivät ryöstelyn ja tuhoeläimet.

Merellisen sijaintinsa vuoksi Iissä on ollut aikanaan vilkas jähtiliikenne, ja museossa onkin Iikka Backmanin tekemä Tanu-nimisen jähdin pienoismalli. Tanu oli Iin viimeinen jähti ja se paloi matkalla Luulajasta vuonna 1922. Jähti oli matalapohjainen, kaksimastoinen jokilaiva, jota ei tule sekoittaa yksimastoiseen ja pienempään jahtiin.

Alakerrassa on esillä myös Nybyn lasiruukin tuotantoa: lasipulloja, ikkunalasia ja viilikulhoja. Maamme merkittävimpiin kuuluneen, Iin Olhavassa sijainneen lasitehtaan perusti jo v. 1782 Johan Nylander. Tehdas valmisti pääasiassa ikkunalaseja reilun sadan vuoden ajan ja työllisti enimmillään 90 työntekijää, joukossaan 19 saksalaista lasinpuhaltajaa. Iissä on toiminut myös Pohjoismaiden ensimmäinen höyrysaha, joka aloitti toimintansa Rantakestilässä vuonna 1860. Kyseisen kestilän sahan sahanteriä on esillä museossa.

Museon alakerrassa voi vielä ihmetellä Iin omaa, suippokärkistä suksimallia. Mallin kehittäjänä pidetään Suomen ensimmäistä murtomaahiihtäjää, iiläistä Kalle Jussilaa, joka myös ensimmäisenä maailmassa alitti kahden tunnin rajan 30 kilometrin hiihdossa.

Museorakennuksen yläkerrassa on mm. maitotalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Iin vanhassa Haminassa on asunut paljon käsityöläisiä. Museossa onkin kattava kokoelma suutarin, nahkurin, puusepän ja sepän työkaluja, sekä sepän takomia avaimia ja lukkoja. Naisten raskaaseen työntekoon tutustuttavat erilaiset silitysraudat, kivimankeli, taikinatiinu ja muut työvälineet.

 

 
   Kotiseutunäyttelyn esineistöä