Iin Wanha Hamina

Iin Kotiseutumuseo

Iin kotiseutumuseo sijaitsee keskeisellä paikalla Iin Wanhassa Haminassa kirkon vieressä, helppojen kulkuyhteyksien varrella. Kotiseutumuseo on avoinna kesäisin kesäkuusta elokuun loppuun ja sinne on vapaa pääsy.

Iin kotiseutumuseo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Pihapiirin vanhassa viljamakasiinissa on esillä Iin historiaan sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä.  Nähtävillä on mm. Tanu-nimisen jähdin pienoismalli sekä Nybyn lasiruukin tuotantoa.  

Kotiseutumuseon alueelta löytyy uittonäyttely, jossa on esillä monipuolisesti kuvia ja tarinoita uitosta, sekä tietysti uiton työvälineitä. Maatalous- ja kalastusnäyttelyssä kerrotaan Iille tärkeimmistä elinkeinoista, ja siellä kävijä pääsee tutustumaan niin nahkiaismertaan kuin valtavaan puimakone Ryskyynkin.

Kotiseutumuseon alueella sijaitsee myös museokahvila Huilinki, jossa voi pysähtyä vaikkapa pullakahvilla. Lisäksi museokahvilan yläkerrasta löytyy ivelä kaksi museon näyttelyhuonetta: uiton majoitustilojen ennallistus sekä haminalainen huone 1800 - 1900-lukujen vaihteen sisustusta mukaillen.

 
   Sisäänkäynti kotiseutunäyttelyyn